Данас је у Брњаку на локалитету Саставци одржана свечаност и засађено 7 јоргована у знак почетка обележавања седам векова српске краљице Св. Јелене Анжујске.

Јелена Анжујска супруга Краља Уроша првог и мајка српских краљева Драгутина и Милутина, на овом месту у средњем веку имала је своје дворе и прву женску школу интернатског типа у овом делу Европе.

dani-jorgovana

Ту се налазила њена чувена школа где су сиромашније девојке училе вез и остале послове, али и писменост и музику.

Била је у добрим односима са Дубровником. Осим дворца у Брњаку, Јелена Анжујска имала је и град Јелач на Рогозни, а њена задужбина је манастир Градац недалеко од Рашке.

У част своје невесте Краљ Урош први, засадио је читаву долину Ибра јоргованима. Стога се на овај начин симболично отпочело са прославом седам векова Јелене Анжујске.

На овој свечаности говорили су: г-ђа Андријана Живановић – директор дома културе ЈП „Стари Колашин“, г-дин Немања Јакшић – члан Привременог органа Општине Зубин Поток, г-дин Милан Анђелковић – песник, и г-дин Милан Глишовић – председник Друштва српско-француског пријатељства.

dani-jorgovana

Манифестација прослављања 7 векова Јелене Анжујске  поред културног и туристичког има и еколошки карактер, што се манифестовало скупљањем отпада на обалама језера Газиводе.

dani-jorgovana

dani-jorgovana